Luottamushenkilönä seurakunnassa

Sivun sisällöt on tuottanut pääosin Agricola-opintokeskus.

  Pohdi mitkä asiat omalla alueella vaatisivat aktiivisuutta seurakuntien luottamushenkilöiltä. Voisitko sinä lähteä ajamaan näitä asioita seurakunnassa?

Kuva yllä: Luottamushenkilöitä tarvitaan kirkossa kolmella tasolla: seurakunnan ja yhtymän lisäksi hiippakuntavaltuustossa ja kirkolliskokouksessa. Vaikuttaa voi siis paikallisesti tai valtakunnallisesti. (Kaavio: Gun Helminen, Kotimaa, ilmestynyt 28.2.2012)

Omalla alueella vaikuttaminen voi olla seurakunnassa luottamustehtävässä toimimista. Jokaisessa seurakunnassa toimii neljän vuoden kausissa vaaleilla valitut luottamushenkilöt. Heidän joukkoonsa haetaan uusia seurakunnan asioista kiinnostuneita ja päätöksen tekoon sitoutuvia. Luottamushenkilöt ovat seurakunnan ja koko kirkon päättäjiä. Tutustu tarkemmin yllä olevasta kaavioista mitä luottamushenkilö voi kirkossa tehdä.

Milloin kannattaa lähteä mukaan luottamushenkilöksi?

  • Haluat kehittää oman seurakuntasi toimintaa.
  • Olet valmis sitoutumaan tekemään päätöksiä esimerkiksi seurakunnan taloudesta, linjoista ja veroprosentista.
  • Tunnet seurakuntasi nykyisen tilanteen, sen toimintaa ja työntekijöitä.
  • Haluat tehdä hyvää.

Jos vastasit kaikkiin kyllä, kannattaa miettiä vakavasti ehdokkaaksi asettumista.

Seurakuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi, seuraavan kerran 2022.
Lisätietoja vaaleista ja seurakuntien päätöksenteosta löydät ev.lut.kirkon-nettisivuilta.

Jos et halua ehdokkaaksi, voit tulla muutoin mukaan auttamaan vaaleissa

Voit lähteä muuten aktiivisesti vaalitoimintaan mukaan. Vaaleissa tarvitaan esimerkiksi ehdokaslistojen kerääjiä, ääntenlaskijoita ja vaalivalvojia. Ehdokkaat tarvitsevat myös kannatusjoukkoja, jotka kiertävät jakamassa mainoksia, ylläpitävät ehdokkaiden sosiaalisen median näkyvyyttä tai auttavat muuten vaalien aikana. Ota yhteyttä omaan seurakuntaasi ja tiedustele mitä voisit tehdä. Seurakuntavaalien näkyvyyden ja äänestysprosentin nostaminen ovat tärkeitä, jotta alueella saadaan seurakuntaan päättämään kattava edustus alueen asukkaista.