Seurakunta ja järjestö yhteistyössä

Sivun sisällöt on tuottanut pääosin Agricola-opintokeskus.

Osallisuutta edistämällä estetään yhteiskunnasta syrjäytymistä ja vähennetään eriarvoisuutta.

Yhteiskunnan eri tasoilla olevat toimijat ovat tärkeitä osallisuuden vahvistamisessa: koulut, työpaikat järjestöt, harrastusseurat, seurakunnat ja yhdistykset.

Ihmisen osallisuuden aste ja yhteiskunnallinen aktiivisuus vaihtelevat elämänkulun ja -tilanteiden mukaisesti. Osallisuuden kokeminen ja sosiaaliset verkostot toimivat suojaavina tekijöiinä hyvinvontivajeita ja syrjäytymistä vastaan.

Lue lisää: THL Osallisuus

Lue lisää kirkon ja partion yhteistyöstä

Järjestötoiminta on usein polku vaikuttamisammatteihin. Toiminnan kautta opitut taidot ja luodut verkostot ovat hyödynnettävissä pitkälle opiskelu- ja työelämään.

Partio on maailman suurin nuorisoliike, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioiden. Päämääränä on persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoinen, vastuuntuntoinen, aktiivinen sekä itsenäisesti ajatteleva paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäsen.

Partio-ohjelma on jaettu eri ikäkausiin, joissa jokainen lapsi ja nuori pääsee toimimaan yhdessä oman ikäistensä kanssa. Partioon voi liittyä aikuisenakin, sillä aikuisen rooli on tukea lasten ja nuorten toimintaa eri tavoin osallistumalla.

Monet seurakunnat toimivat partiolippukuntien taustaorganisaatioina tai muutoin tukevat ja tekevät yhteistyötä lippukuntien kanssa. Etsi oma lippukuntasi seurakuntasi sivuilta tai Suomen Partiolaiset lippukuntahaun kautta.

Partiolaisten viikoittaiset kokoontumiset perustuvat partio-ohjelmaan, joka on kehitetty 7–22-vuotiaille.

Partio-ohjelma etenee ikäkausien mukaan ja kehittää muun muassa erä-, leiri- ja kansalaistaitoja, johtamista, sosiaalisuutta sekä luovan ajattelun taitoja. Viikoittaisissa kokousilloissa harjoitellaan ohjelman mukaan myös kädentaitoja sekä hengellisyyteen, luonnontuntemukseen ja -suojeluun liittyviä taitoja. Moni lippukunta järjestää myös sisupartiota eli partiotoimintaa erityisryhmille, kuten kehitys-, liikunta- tai näkövammaisille.

 

Video alla: Partiosta portaat elämänikäiseen vaikuttamiseen. Haastattelussa kuulet erään yhteiskuntavaikuttajan, Mari-Leena Talvitien, matkasta partiosta parlamenttiin.

Video on tehty Agricola-opintokeskuksen tukemassa työpajassa, jossa nuoret pohtivat mitä lähidemokratia tarkoittaa ja miten järjestö- tai seurakuntatoiminnassa mukana oleminen voi olla ovi aikuisiän vaikuttamisammatteihin.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.